Het is absoluut geen probleem om de as van uw dierbare vanuit Nederland naar het buitenland te brengen. Het is goed mogelijk dat u de as van de overledene wil uitstrooien op een bijzondere plek in het buitenland of in het land van herkomst.

Officiële papieren

U heeft geen officiële papieren nodig als u de as per auto of vliegtuig wil vervoeren. Het is wel aan te raden om een Engelstalige verklaring van de crematie en overlijdenscertificaat bij het crematorium aan te vragen.

Vliegen met een urn

As meenemen in het vliegtuig? Het is mogelijk om de asbus of urn als bagage in een vliegtuig mee te nemen. Of u dit als ruimbagage of handbagage moet doen hangt van de luchtvaartmaatschappij. U kunt het beste contact opnemen met de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.

De meeste luchtvaartmaatschappij laten een urn zonder kosten toe in de cabine. Hier zitten dan vaak wel voorwaarden aan vast:

  • De as moet in een afgesloten urn zitten
  • Urnen van metaal zijn meestal niet toegestaan
  • De urn dient u boven in het bagagecompartiment of onder uw stoel te doen
  • U dient een kopie van het crematorium of het overlijdenscertificaat bij u te dragen
  • De urn moet gedurende de hele reis dicht blijven, ook al gaat u door de screening poorten
  • Medereiziger mogen niet door hebben dat u met een urn reist

Om vervelende situaties te voorkomen kunt u het beste contact opnemen met de desbetreffende luchtvaartmaatschappij om te vragen welke eisen zij hanteren.

Soort urn

U mag de as alleen meenemen in een vliegtuig als u een urn heeft waar een röntgenfoto van gemaakt kan worden bij de veiligheidscontrole. Urnen van van marmer, steen, kunststof of hout zijn toegestaan in de handbagage. Metalen urnen kunnen geweigerd worden.

Daarnaast moet de urn hermetisch gesloten worden door het crematorium. Dit kan doormiddel van een schroefdop. Wanneer de urn een losse deksel heeft, kan deze worden vastgelijmd. De urn kan in een plastic tas vervoerd worden, maar er zijn ook speciale tassen om de urn discreet te vervoeren.

Certificaat

Ondanks dat veel luchtvaartmaatschappijen een overlijdenscertificaat vragen zijn er aan het uitvoeren van as wettelijk geen documenten vereist. Wel kan het verstandig zijn om een Engelse verklaring van overlijden bij de urn te voegen om problemen in het buitenland te voorkomen.

As verstrooien buitenland

In veel landen is er geen regelgeving qua verstrooiing van de as. Toch doet u er verstandig aan om toestemming te vragen aan de ambassade.

As invoeren of meenemen naar Nederland

Na crematie moet de asbus officieel een maand in het crematorium bewaard blijven. Als u de as of urn meteen na de crematie uit of naar het buitenland wilt meenemen, dan moet u de officier van justitie om ontheffing van die bewaartermijn vragen.
Als u geen ontheffing heeft en u voert de asbus meteen na crematie in? dan moet u 1 maand wachten met het uitstrooien of bijzetten van de as in Nederland.

<< Terug naar: Regels en vergoedingLees meer over: De regels omtrent uitstrooien >>