Naast begraven kiest men er steeds vaker voor om hun trouwe huisdier te laten cremeren. Een huisdier kan u zeer dierbaar zijn en verdient ook een mooie verstrooiing of urn. Uw huisdier maakte tenslotte deel uit van uw leven en uw gezin en een respectvol afscheid doet recht aan de liefde voor uw kameraad.

Eerste handeling

Bij het overlijden van uw huisdier, kunt u het beste meteen de dierenarts bellen om het lichaam koel houden, bij huisdieren treedt ontbinding sneller op dan bij mensen. Mogelijk kunt u hiervoor ook de de dierenambulance inschakelen.
Uw huisdier wordt bij de huisarts in de vriezer bewaard om vervolgens naar een dierencrematorium gebracht te worden door de begrafenisondernemer.

Dierencrematorium

Het dierencrematorium biedt verschillende opties aan. Het is gebruikelijk dat uw huisdier samen met andere dieren gecremeerd wordt. Daarna vindt er een gezamenlijke verstrooiing plaats. Hier krijgt u geen as terug.
Het is ook mogelijk om uw huisdier individueel te laten cremeren, maar hier zijn hogere kosten aan verbonden. Bij individuele crematie is het wel mogelijk om de crematie bij te wonen en krijgt u na afloop de as in een strooikoker of sierblik.

Cremeren hond of kat

Mocht u de as in een speciale urn willen bewaren dan moet u rekening houden met de grootte van uw huisdier. Urnen voor honden en katten zijn in verschillende grootes en materialen verkrijgbaar.
Een katten urn zal niet groter hoeven zijn dan 0,5 liter. Voor honden hangt het af van het gewicht van uw hond. Bij kleine honden zoals chihuahua’s moet u denken aan een urn met een inhoud van 0,5 liter, bij grotere honden zoals golden retrievers zit u rond de 1,5 liter.
Wanneer u de urn of asbus van het crematorium ontvangt weet u hoe groot de gewenste urn moet zijn, anders kan het crematorium dit aangeven.

Neem een kijkje in onze webshop.

<< vorig artikel: Waar vindt de crematie plaatsVolgend artikel: Welke asbestemmingen zijn er? >>