Een crematie vindt altijd plaats in een crematorium met professionele ovenruimtes. Nederland telt ruim 65 verschillende crematoria. Zoek daarom altijd een plek waar u een goed gevoel bij heeft. Vaak is er meer mogelijk dan u denkt.

Soorten crematoria

Wees niet bang om uw wensen met verschillende crematoria te bespreken. Het gaat er tenslotte om dat u op een fijne manier afscheid kan nemen. Was uw dierbare gek op de natuur? Kies dan voor een crematorium waar de plechtigheid plaatsvindt in een bosrijke omgeving. Wellicht kunt u de urn hier ook een mooi plekje geven in de urnentuin van het crematorium. Hield de overledene van wijn en tapas? Bij veel crematoria is het mogelijk om de lievelingshapjes van uw dierbare te laten bereiden. Vindt u een kist te afstandelijk? Informeer bij welke crematoria crematies zonder kist worden uitgevoerd.

Avondcrematie

Bij sommige crematoria bestaat er een mogelijkheid om voor een avondcrematie te kiezen. ’s Avonds heerst er een intieme en rustige sfeer. Door het plaatsen van fakkels en kaarsen tijdens de afscheidsceremonie wordt er een bijzonder moment gecreëerd. Daarnaast kunnen veel mensen ’s avonds makkelijker tijd vrij maken.

Thuiscrematie

Verschillende crematoria bieden diensten aan waarmee het eerste deel van de afscheidsceremonie thuis kan plaatsvinden. Denk hierbij aan het leveren van stoelen, kandelaars en een microfoon. Na afloop wordt de overledene in een rouwauto gedragen en naar het crematorium gereden.

Spoedcrematie

Het kan voorkomen dat er geen tijd is om te wachten op een gebruikelijke crematie. Bijvoorbeeld door een belangrijk examen, een bruiloft of een vakantie waar lang voor is gespaard. Informeer in dat geval welke crematoria spoedcrematies binnen 36 uur aanbieden.

<< vorig artikel: Waarom-cremerenVolgend artikel: Kan ik mijn huisdier cremeren? >>