Wat is cremeren?

Een crematie is een afscheidsceremonie waarbij het lichaam van de overledene wordt verast. Voor veel mensen is dit een fijne manier om afscheid te nemen van een dierbare. Zeker omdat er na de verbranding veel mogelijkheden zijn om de as te bewaren of uit te strooien.

Persoonlijk afscheid

Op de dag van de crematie wordt het lichaam in een houten kist naar het crematorium gebracht. Omringd door kaarsen, foto’s en bloemen is er gelegenheid om te spreken. Dit moment is vrij in te vullen, zodat het afscheid altijd persoonlijk is. Zo kunt u bijvoorbeeld naar de lievelingsmuziek van uw dierbare luisteren. Bij sommige crematoria is het mogelijk om dit deel van de ceremonie thuis te doen.

Verassing

De crematie zelf vindt vlak na de plechtigheid plaats. Het lichaam wordt samen met de kist naar de invoerruimte gedragen. Alleen naaste familie is hierbij aanwezig. Deze laatste stap helpt veel mensen bij de verwerking van hun verlies. De kist wordt door een van de medewerkers van het crematorium in de oven geschoven. Als familielid kunt u zelf op de ontbrandingsknop drukken. Dit wordt gezien als een vredig afscheid. Er zal geen vuur te zien zijn als de oven opengaat. Op de kist wordt een vuurvast identificatiesteentje gelegd, zodat deze ook na de verbranding te identificeren is.

De as

De verbranding duurt ongeveer een uur. Daarna wordt de as in een asbus verzameld. De grove asresten worden met een speciale machine fijn gemaakt. Aan de eerste fase van het afscheid is nu een einde gekomen. De as blijft een maand in het crematorium, zodat er rustig nagedacht kan worden over de asbestemming en over de urn.

<< Terug naar het crematie overzichtVolgend artikel: Waarom cremeren? >>