De as van uw dierbare verdient een speciaal plekje. Neem geen overhaaste beslissingen over de beste bestemming. Er zijn immers tal van opties die het overwegen waard zijn.

Meest gebruikelijke plekken voor asbestemmingen

De eerste vier weken wordt de as in het crematorium bewaard. Veel mensen kiezen er voor om de urn daarna mee naar huis te nemen. U kunt de urn op een mooie plek in huis neerzetten of in de tuin begraven. Met een speciale waterurn of eco urn wordt de as langzaam afgevoerd in het grondwater. Wilt u echt een bijzonder plekje creëren? Kies dan voor een urn-nis in uw tuin, huis of op een begraafplaats. De nis zorgt ervoor dat de urn mooi beschut staat en er is een mogelijkheid om spullen, bloemen en kaarsen te plaatsen. Willen meerdere personen hun dierbare dichtbij zich hebben? Dat is geen probleem. De as kan over verschillende urnen of eventueel kettinghangers verdeeld worden. Heeft u liever een centrale plek die iedereen kan bezoeken? Op het crematorium is het mogelijk om de as uit te strooien of een urn neer te zetten in een urnentuin. Uiteraard kunt u de urn ook een mooi plekje geven op het graf van een familielid.

Bijzondere plek in de natuur

Het is een mooi idee om de as uit te strooien in een natuurgebied waar u later nog een keer kan terugkeren. Hiervoor heeft u wel toestemming van de grondeigenaar nodig. Wanneer u kiest voor een bos kunt u zich richten tot Stichting Natuurlijk Herdenken. Deze stichting wijst plekken aan waar nabestaanden de as van hun dierbare mogen uitstrooien. Zo is er het Veluws Beukenbos. Een wandeling door dit enorme bos op de Veluwe zal altijd een bijzondere ervaring blijven. In sommige gebieden is het mogelijk om een boom te adopteren of er een te laten planten.

Uitstrooien op zee

As uitstrooien in de zee wordt over het algemeen als een zeer waardevolle vorm van afscheid nemen gezien. Vooral als de overledene een voorliefde had voor de zee. Er zijn verschillende manieren om as uit te strooien in de zee. Een daarvan is het zeemansgraf. De as wordt in een natuurvriendelijke urn gestopt en zal uiteindelijk in de zee zinken. U kunt de as ook langzaam in de golven van zee strooien. Er zijn speciale bedrijven die hier mooie ceremonies van maken. Daarnaast kan de as vanuit een vliegtuig in de zee gegooid worden. Nabestaanden kunnen meevliegen of op het strand meekijken.

Helliumballon

Een heliumgas ballon kan ook gebruikt worden voor het vrijlaten van de as. Op deze manier kan u uw dierbare uit eigen handen laten opstijgen. Op een hoogte van 20 kilometer zal de ballon knappen, zodat de as in de lucht wordt verspreid. Deze bijzondere manier van verstrooiing wordt uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven, zoals Ballonverstrooiing en Hemelvlucht.

Persoonlijk kunstwerk

Wilt u de as van uw dierbare verwerken in iets tastbaars en persoonlijks? Kies dan voor askunst. Op deze manier wordt de as op een integere manier verwerkt in een schilderij. Een grote groep kunstenaars biedt deze unieke vorm van kunst aan via Askunst.nl. Er is een ruim aanbod in schilderijen. U kunt zelf kiezen tussen verschillende materialen, stijlen en formaten. De as kan zowel zichtbaar als onzichtbaar in het schilderij verwerkt worden. Ook is het mogelijk om samen met een familielid of een vriend aan het schilderij te werken. Kortom: een hele bijzondere en creatieve manier om afscheid te nemen.

<< Terug naar as bewaren of uitstrooien